BOLDSAND

Dental sterilizer monitoring · United States

Does OSHA require spore testing in dental offices?

No — OSHA's bloodborne pathogens standard, 29 CFR 1910.1030, does not address sterilizer monitoring and says nothing about spore tests (OSHA, 29 CFR 1910.1030).

The weekly spore test is the CDC's recommendation, and it binds your office only where your state adopts CDC guidance or writes its own rule (CDC, 2003 dental infection-control guidelines).

Why so many offices think OSHA requires it

Ask ten dental offices who requires weekly spore testing, and many will answer "OSHA." The mix-up is easy to make. Infection-control binders put OSHA paperwork, CDC guidelines and state board rules under one heading, and the spore test log sits right beside the OSHA training record.

The three sources are not one source. This page separates them: what the federal rule covers, where the weekly test comes from, and how it reaches your state.

What OSHA's rule covers

The OSHA rule in question is the bloodborne pathogens standard, 29 CFR 1910.1030. Take any part of a sterilizer monitoring program — the routine spore test, the checks on each load, the air-removal test, the steps after a failed test, what the log holds — and the standard is silent: it does not address sterilizer monitoring (OSHA, 29 CFR 1910.1030).

What the standard does require in a dental office is staff training and training records. Training runs at two moments: "At the time of initial assignment to tasks where occupational exposure may take place" and "At least annually thereafter," with annual training "provided within one year of their previous training" (OSHA, 29 CFR 1910.1030).

The training record lists four things: "The dates of the training sessions;" "The contents or a summary of the training sessions;" "The names and qualifications of persons conducting the training; and" "The names and job titles of all persons attending the training sessions." And "Training records shall be maintained for 3 years from the date on which the training occurred" (OSHA, 29 CFR 1910.1030).

OSHA's standard adds that those records "shall be made available upon request to the Assistant Secretary and the Director for examination and copying" (OSHA, 29 CFR 1910.1030).

Where the weekly spore test comes from

The weekly test is a CDC recommendation for dental settings. CDC's guidelines say to "Monitor sterilizers at least weekly by using a biological indicator with a matching control (i.e., biological indicator and control from same lot number)" (CDC, 2003 dental infection-control guidelines).

Nothing in 29 CFR 1910.1030 says it (OSHA, 29 CFR 1910.1030). The duty comes from somewhere else: either a state rule adopts CDC guidance and the weekly recommendation becomes binding (New Jersey rule 13:30-8.5; Pennsylvania rule 33.211(a)(7); Georgia rule 150-8-.01(a)), or a state rule sets its own schedule (Florida rule 64B5-25.003), or the state rule is a general standard and the weekly test remains CDC's recommendation (New York rule 29.2(a)(13)).

This page is about who requires the test. For the schedule itself — how often each sterilizer is tested, and what changes after a failed test — see how often a dental office must spore test its sterilizer.

Where it becomes binding: state by state

Five states, five different routes. Each row quotes the rule it stands on.

How the weekly spore test becomes binding
StateWhat the rule says
New Jersey

"When providing dental services, all licensees and registrants shall comply with" CDC's "Recommended Infection Control Practices for Dentistry, incorporated herein by reference, as amended and supplemented" (New Jersey rule 13:30-8.5).

The weekly CDC test reaches a New Jersey office through that adoption (New Jersey rule 13:30-8.5).

Pennsylvania

"Failing to follow current infection-control recommendations issued by the Federal Centers for Disease Control or to ensure that auxiliary personnel and other supervisees follow these Federal guidelines" is unprofessional conduct for dentists (Pennsylvania rule 33.211(a)(7)).

Georgia

Georgia's rule names "current recommendations of the Centers for Disease Control and Prevention (C.D.C.)" and says they "are considered by the Board to be minimum standards of acceptable and prevailing dental practice" (Georgia rule 150-8-.01(a)).

Florida

Florida sets its own numbers instead of adopting CDC: the efficacy of "steam under pressure (e.g. autoclave) or chemical vapor sterilization must have their efficacy verified by appropriate biological monitoring at least once every 40 hours (2400 minutes) of use or at least once every thirty days, whichever comes first" (Florida rule 64B5-25.003).

New York

No state rule sets a spore test frequency, and no state text adopts CDC guidance. The rule on the books covers "failing to use scientifically accepted infection prevention techniques appropriate to each profession for the cleaning and sterilization or disinfection of instruments, devices, materials and work surfaces" (New York rule 29.2(a)(13)).

In New Jersey, Pennsylvania and Georgia the weekly CDC test reaches your office through the state rule (New Jersey rule 13:30-8.5; Pennsylvania rule 33.211(a)(7); Georgia rule 150-8-.01(a)). In Florida the state's own interval applies, and it counts hours of use as well as days (Florida rule 64B5-25.003). In New York no rule sets a frequency or adopts CDC guidance (New York rule 29.2(a)(13)); whether a departure from CDC's recommendation falls under the state's general standard is a judgement, and no text says so.

The rules do not all point at the same CDC text

"Follow CDC guidance" is not one fixed instruction. New Jersey's rule names CDC's "Recommended Infection Control Practices for Dentistry ... as amended and supplemented" (New Jersey rule 13:30-8.5). Pennsylvania and Georgia speak of CDC's "current" recommendations (Pennsylvania rule 33.211(a)(7); Georgia rule 150-8-.01(a)). Florida writes its own numbers into its own rule (Florida rule 64B5-25.003), and New York adopts no CDC text at all (New York rule 29.2(a)(13)).

So this page does not decide which CDC edition binds you; your state board's current rule does that. The plain answer is the same everywhere: OSHA does not require spore testing (OSHA, 29 CFR 1910.1030).

What to record

What OSHA requires records of is that training: the dates of the sessions, what was covered, who taught them and who attended, kept for 3 years (OSHA, 29 CFR 1910.1030).

For the spore tests themselves, none of the rules quoted on this page says what a record must contain. On that, these sources are silent.

A good spore test record names the sterilizer, the date, the indicator and its matching control, and the result. Dental Logbook is being built to keep those records in one place for US dental offices.

This page is not legal advice; check your state board's current rules.

Dental Logbook · in development

Records for these tests, without the binder

Dental Logbook is being built to keep these records in one place for US dental offices. Pilot offices shape what it records.

Dental Logbook is in development: join the free pilot