Guides · Dental offices in the United States
Plain-language guides for dental sterilizer records
Guides on what to test, what to write down, how long to keep it, and what to do when a spore test fails. Each one starts with the answer, then shows where it comes from.
Testing
-
What is a spore test?
A spore test, also called a biological indicator, is a preparation of bacterial spores that is put through a sterilizer cycle to check that the sterilizer works (CDC, 2008 disinfection and sterilization guideline).
-
Sterilization monitoring terms
Plain definitions of the words on a sterilizer log: biological indicator, control, chemical indicator, air-removal test, load number, implant load and more, each with its source.
-
How often must a dental office spore test its sterilizer?
At least weekly for every sterilizer, using a biological indicator and a control from the same lot (CDC, 2003 dental infection-control guidelines).
-
How to read and record a spore test result
A spore test reads negative, positive or invalid, and the result counts only when the control grows.
-
Spore tests for dry heat and chemical vapor sterilizers
Every sterilizer, dry heat and chemical vapor included, gets a spore test at least weekly with a biological indicator and a control from the same lot number (CDC, 2003 dental infection-control guidelines).
-
Do backup sterilizers need weekly spore tests?
The weekly test is set per sterilizer, not per workload: correct functioning of sterilization cycles should be verified for each sterilizer by the periodic use, at least weekly, of biological indicators (CDC, 2003 dental infection-control guidelines).
-
The Bowie-Dick test: which dental sterilizers need it, and how often
The Bowie-Dick air-removal test is for pre-vacuum steam sterilizers — the dynamic-air-removal kind (CDC, 2008 disinfection and sterilization guideline).
-
In-office or mail-in spore testing: how each works and what to record
Both routes do the same job: a spore test, also called a biological indicator, is how the correct functioning of each sterilizer’s cycles should be verified, at least weekly and with a matching control from the same lot number (CDC, 2003 dental infection-control guidelines).
-
Implant loads: the spore test, quarantine and what to do in an emergency
Every sterilizer load that carries an implantable device gets a spore test, and the result is checked before the implant is used, whenever possible (CDC, 2003 dental infection-control guidelines).
-
Chemical indicators: inside the pack, outside the pack, and what a failed one means
Put a chemical indicator inside every instrument package, and add an external indicator on the outside whenever the internal one cannot be seen from the outside (CDC, 2003 dental infection-control guidelines).
-
Unwrapped instruments: what to monitor and record
Use mechanical and chemical indicators for each unwrapped sterilization cycle, and do not sterilize implantable devices unwrapped (CDC, 2003 dental infection-control guidelines).
-
Does OSHA require spore testing in dental offices?
No — OSHA’s bloodborne pathogens standard, 29 CFR 1910.1030, does not address sterilizer monitoring and says nothing about spore tests (OSHA, 29 CFR 1910.1030).
Records
-
What must a dental sterilizer log entry contain?
A sterilizer log entry records what went through the machine, in which cycle, when, by whom, and what the monitors showed.
-
Checking time, temperature and pressure on every load
For every load, check the mechanical readings (e.g., time, temperature and pressure) and the chemical indicators, and note what you saw in your sterilization records (CDC, 2003 dental infection-control guidelines; CDC, Summary of Infection Prevention Practices in Dental Settings, 2016).
-
How long must a dental office keep sterilization records?
There is no single federal number: the CDC tells dental offices to keep sterilization records — mechanical, chemical and biological — long enough to comply with state and local regulations (CDC, 2003 dental infection-control guidelines).
-
Paper or electronic sterilization logs: what the rules say
Yes: you can keep your sterilizer logs on a screen, because none of the sources behind this page — the CDC texts, OSHA’s bloodborne pathogens standard, or the dental rules of New York, New Jersey, Pennsylvania, Florida and Georgia — requires paper or sets rules for electronic signatures (US sterilizer rule pack, item K9).
-
Who can ask to see your sterilization records
Several bodies can ask for records. OSHA can require the office's bloodborne-pathogen records on request (OSHA bloodborne pathogens standard), and each state writes its own way in: New York's rule is a written request you must answer within 30 days (New York rule 29.1(b)(13)), and Georgia's board opens investigations on its own motion or on a written complaint (Georgia board of dentistry rule 150-4-.01).
-
How to label sterilized instrument packs in a dental office
Write four things on every sterilized pack: the sterilizer used, the cycle or load number, the date of sterilization, and, if one applies, the expiration date (CDC, Summary of Infection Prevention Practices in Dental Settings, 2016).
-
OSHA bloodborne pathogens training records for dental offices
Train every employee with occupational exposure at the time of initial assignment to tasks where that exposure may take place, and at least annually thereafter (OSHA bloodborne pathogens standard, 29 CFR 1910.1030).
-
CDC’s sterilization checklist items and the records that prove them
CDC’s infection prevention checklist for dental settings lists five sterilization items in section II.6 — II.6.G, II.6.H, II.6.J, II.6.K and II.6.N — and this page quotes all five word for word (CDC, infection prevention checklist for dental settings).
-
Which CDC sterilization guidance applies to a dental office?
The daily sterilization work in a dental office follows CDC’s dental texts — the 2003 dental infection-control guidelines and their 2016 summary — and CDC’s current dental page also points to the 2008 disinfection and sterilization guideline (CDC, sterilization monitoring page for dental settings, 2024).
-
How often dental staff need bloodborne pathogens training
Train staff at the time of initial assignment to tasks where occupational exposure may take place, and at least annually thereafter, with the year’s session inside one year of the previous training (OSHA bloodborne pathogens standard, 29 CFR 1910.1030).
-
Infection control training and CE requirements by state
Every dental office in the country trains each employee with occupational exposure at the time of initial assignment to tasks where that exposure may take place, and at least annually thereafter, with each year’s training within one year of the previous one (OSHA bloodborne pathogens standard, 29 CFR 1910.1030).
-
New York's mandated infection control training for dentists
Every dentist must complete course work or training regarding infection control and barrier precautions — appropriate to their practice and approved by the department — on or before July 1, 1994, and every four years after that (NYSED infection control training page; New York Education Law §6505-b).
-
Sharps injury logs in dental offices
A dental office needs a sharps injury log only when the government has asked it to keep OSHA injury and illness records, because the log applies to employers required to maintain a log of occupational injuries and illnesses under 29 CFR part 1904 (OSHA bloodborne pathogens standard, 29 CFR 1910.1030).
When something fails
-
What to do when a dental sterilizer fails a spore test
When a spore test comes back positive, take the sterilizer out of service and repeat the test immediately, on the same cycle that produced the failure (CDC, 2003 dental infection-control guidelines).
-
When a chemical indicator or sterilizer reading fails
When a mechanical reading or a chemical indicator indicates inadequate processing, the instrument packs from that load are not used until they are reprocessed (CDC, 2003 dental infection-control guidelines; CDC, Infection Prevention Checklist for Dental Settings).
-
Requalifying a sterilizer after a failure, repair, move or install
Requalifying a sterilizer means running a fresh test series before it goes back to work: three consecutive spore tests (biological indicators) for each cycle type you use, plus three Bowie-Dick tests on a pre-vacuum steam sterilizer (CDC, 2008 guideline for disinfection and sterilization, sterilizing practices).
Dental Logbook · in development
Want this done for you?
Dental Logbook is in development. Join the free pilot.
Join the free pilot